Penyakit Beguk

SOALAN,

Saya Aiman berumur 20 tahun, dan berasal dari Sandakan sabah. Sebenarnya saya ingin bertanya tentang masalah adik perempuan saya. Adik saya berumur 10 tahun namanya Alia. Pada mulanya, waktu pagi adik saya mengadu sakit pada bahagian bawah telinga. Saya fikirkan itu hanyalah jangkitan kuman dalam teliga. Tetapi saya menyuruh adik kesekolah juga. Apabila adik saya pulang dari sekolah, saya dapati badan adik saya sangat panas (demam).

Dan pada waktu malam pula, adik saya mengadu sakit semula pada bahagian bawah teliga dan demam. Saya memberi ubat demam dan menyapu ubat herba pada bahagian bawah telinganya. Pada keesokannya, saya kejutkan adik untuk kesekolan, tetapi saya dapati ada bonjolan pada bahagian bawah telinganya. Dan saya terus membawa adik pergi ke klinik. Doktor yang bertugas memberitahu saya bahawa adik saya mendapat penyakit beguk. Sebenarnya saya ingin tahu adakah penyakit beguk ini berjangkit, dan bagaimana beguk ini terjadi,

JAWAPAN,

Penyakit beguk ini merupakan satu penyakit yang disebabkan oleh virus bagi manusia. Ia menyebabkan pembekakan dan rasa sakit pada kelenjar parotid. Ia mudah berjangkit. Sesetengah orang yang dijangkiti beguk tiada symptom awal, mereka mungkin menghadapi  demam, sakit kepala, mulut kering, dan hilang selera selain keletihan dan bengkak pada satu atau kedua-dua kelenjar paratid. Dan ia boleh berjangkit selepas tiga atau empat hari selepas pembekakan berlaku.

Tanda dan gejala jangkitan bermula biasanya selepas 12-25 hari berhubungan dengan orang yang dijangkiti. Simptom-simptom yang dijangkiti oleh penyakit beguk biasanya menghadapi, kesukaran untuk bernafas atau menelan makanan, batuk, bersin, demam,sakit kepala, mulut kering, keletihan.dan kebiasaannya gejala-gejala ini akan hilang sendiri dalam masa 10-12 hari. Sekiranya gejala -gejala ini tidak menampakkan perubahan, anda hendaklah segera berjumpa doktor berdaftar.

Walaupun penyakit beguk ini dianggap biasa, dan normal kerana ia akan pulih dengan sendirinya. Tetapi ia tidak boleh dipandang ringan, penyakit ini boleh menyebabkan komplikasi lain. Seperti:

  1. Encephalitis (pembekakan pada otak)
  2. Meningitis (pembekakan pada lapisan otak)
  3. Pancreatitis (pembekakan pada pancreas)
  4. Orchitis (lebam pada testis)berlaku pada lelaki dewasa
  5. Pekak

Tiada ubat yang khusus untuk penyakit beguk ini. Tetapi ia boleh dilegakan dengan penggunaan air batu atau haba sekali sekala kapada bahagian tengkuk yang terkena dan pengambilan paracetamol untuk mengurangkan demam dan rasa sakit. Mengambil lebih minuman, tetapi elakkan jus-jus yang berasid. Pesakit yang dijangkiti penyakit beguk dinasihati agar tinggal dirumah sehingga sembuh kerana penyakit ini boleh berjangkit iaitu sehingga sembilan hari selepas pembekakan kelenjar saliva atau sehingga bengkak berkenaan hilang.

Penyakit beguk juga boleh dicegah dengan vaksin. Vaksin beguk ini diberi pada umur 12 bulan dan kemudian ketika berumur 7 tahun sebagai sebahagian daripada vaksin MMR iaitu (mumps,measles,rubella) ianya sangat berkesan untuk mencegah beguk ini.

Di dalam kajian kebiasaan penyakit beguk ini lebih berisiko kepada golonan wanita. Selain itu golongan yang ahli keluarga pernah mendapat penyakit beguk berpotensi untuk mendapat penyakit ini.dan juga sesetengah kawasan yang penduduknya memakan hasil tanaman yang mengandungi kurang iodin. Amalan untuk mengelakan penyakit beguk adalah dengan memastikan kita mengambil makanan yang mengandungi iodin dengan cukup.